Prizadevamo si razumeti vsako posamezno rastišče in mikroklimo, ki najbolj ustrezata določeni sorti
vinske trte. Na podlagi tega izbiramo optimalne lege, določamo donosnost in najprimernejši čas
trgatve. Tako pridelamo najboljše grozdje, ki ga na spontan – naraven – način spremenimo v unikatno vino.
Slog vinske hiše Ferdinand danes oblikuje Matjaž Četrtič, agronom, ki je že v otroštvu začutil,
da želi postati vinar. S tem je obudil družinsko tradicijo, saj se je z vinarstvom že zelo uspešno ukvarjala
družina Matjaževega pranonota Ferdinanda.
Matjaž Četrtič – vinar Leta 1992 je Matjaž kot dijak srednje kmetijske šole pričel obdelovati pradedov največji vinograd. Njegova vizija je bila zgraditi klet, ki bo pridelovala vrhunska briška vina, predvsem iz tukajšnje avtohtone sorte - rebule. Sinu je že od samega začetka zaupal oče Marjan, ki mu je nudil vso moralno in finančno podporo ter se kasneje tudi sam popolnoma predal vinogradništvu. Prve steklenice vina so prišle na trg leta 1997.Vzporedno z delom v vinogradu se je Matjaž tudi izobraževal, saj je po končani srednji kmetijski šoli študij nadaljeval na Biotehniški fakulteti v Ljubljan in leta 1996 diplomiral iz agronomije. Optimalna obremenitev cv: rebule. V Trstu je nato študiral še vinski management in leta 2007 postal Master of wine business. | Prav v Trstu se je pričelo uspešno sodelovanje dveh mladih vinarjev in študisjkih kolegov z obeh strani Brd. Matjaž Četrtič in Robert Prinčič sta namreč lotila skupnega projekta Sinefinis. Tema, ki je Matjažu v času študija najbolj pri srcu, je bila rebula in njen razvojni potencial za Brda. Kontakt: matjaz@ferdinand.si Jasmina Četrtič - back office Jasmina, Matjaževa žena, je po končanem študiju ekonomije v Ljubljani magistrirala na prestižni Univerzi Bocconi v Milanu. Po večletni karieri v turizmu in marketingu se je popolnoma posvetila družini, in razvoju blagovnih znamk Ferdinand in Sinefinis ter njunemu trženju doma in po svetu. Kontakt: jasmina@ferdinand.siMarjan Četrtič Matjažev oče Marjan se je po uspešno končani podjetniški karieri in upokojitvi stoodstotno posvetil vinogradništvu in doseganju skupno zastavljenih ciljev. Je tisti, ki skrbi, da je v vinogradu vse optimalno narejeno. |
Prva in najpomembnejša sorta v kleti Ferdinand je rebula, ki ji posvečamo veliko pozornosti in
jo predstavljamo v vseh linijah vin – kot sveže vino (klasična rebula), zorjeno v hrastovih sodih (Época),
kot macerirano rebulo (Brutus) in v penečem vinu Sinefinis. Rebula je sorta neskončih možnosti,
ki najbolj neposredno govori o Brdih. K nam je prišla že v rimskih časih, se tu razbohotila
v srednjem veku in prestala vse preizkušnje časa. Danes je to sorta, ki ima zaradi specifične aromatike,
živahne svežine in neštetih možnosti interpretacije velik potencial. Brda lahko prav z njo postanejo še
bolj prepoznavna v svetu. Tudi zato je Klet Ferdinand pobudnica in organizatorka projekta Rebolium
– rebula skozi čas, ki raziskuje to sorto rebula in promovira njen razvoj.